MY FOLLOWER YANG CUTE, CANTIK DAN COMEL. Terima kasih kerana follow (^_^)

~WARNING : THIS SITE CONTENT MORE PHOTOS LEAST WORDS INCLUDE CURRENT ISSUES SUCH AS ISLAMIC, MOTIVATION, CONTROVERSY, SENSITIVE ISSUES, POLITICAL, SECRET, SOCIAL, EDUCATION and PERSONAL MATTER~

Wednesday, May 23, 2012

Ikan Pelik - DRAGON FISH

Sambil-sambil mencari material menarik untuk post dlm blog, terlintas dalam fikiran aku nak masukkan salah sekor ikan eksotik/pelik yang aku pelihara dalam aquarium iaitu DRAGON FISH, masa beli dulu kecil je sebesar jari kelingking sekarang dah membesar mcm ular. (Aku bela ikan bukan ape, disebabkan selalu outstation, kalau aku bela haiwan spt kucing sure mati kelaparan kucing tu sbb takde orang bagi makan.hahaha..).
Rupa ikan Dragon Fish ni taklah hensem sangat tapi entahla kenapa mahal sangat, yang kecil sahaja besar jari kelingking harga dah RM16 (tapi aku beli kt kedai lain dengan harga lebih murah). Bila aku tanya tauke kedai ikan tu, dorang (Cina) anggap ikan tu berbentuk seperti NAGA di dalam air, cukup liar/ganaz & kuat. Sampai sekrang dah beberapa udang galah kesayangan aku kena makan dengan ikan ni, hampeh betul sampai aku terfikir nak bagi balik kat tauke kedai ikan tu, kalau campak dalam sungai takut mati pulak...
My Dragon Fish - Ada juga yang panggil ikan Albino Poly atau Poly Senegaluls

Sebenarnya, di dunia ni, terdapat beberapa ikan yang diberikan gelaran DRAGON FISH seperti ARAPAIMA GIGAS dan AROWANA (ikan ni kaum Cina anggap cukup membawa tuah kerana berbentuk seperti naga).  Ikan ini mendapat nama dragon fish disebabkan oleh ekor atau kerana mempunyai 2 sesungut umpama naga. Hebatnya ciptaan Yang Maha Esa..
http://3.bp.blogspot.com/-S3O0D8dD9tA/Tn3sMJr92cI/AAAAAAAADz8/_FXe1JT5di8/s1600/Arapaima-gigas.jpg
Arapaima Gigas
http://calphotos.berkeley.edu/imgs/512x768/0000_0000/1206/1172.jpeg
Arapaima Gigas
http://2.bp.blogspot.com/_GuLXAc2Kwcs/TTb74YklLZI/AAAAAAAAA7g/6YZ-bgFwSbg/s1600/arapaima-gigas-indonesian-fisheries.jpg
Arapaima Gigas
http://photoselebriti.com/wp-content/uploads/2009/06/dragon-fish.JPG
http://4.bp.blogspot.com/_GPlUpn4Ls0c/TRjVPBnseoI/AAAAAAAAAAo/xrTFE1X7Ev0/s1600/Blood_Red_Arowana.jpg
Arowana (turut dikenali sebagai DRAGON FISH disebabkan mempunyai
sesungut umpama naga).
http://www.myfishforum.com/attachments/buy-sell-aquarium-fish/7553d1227215099-sell-arowana-super-red-39.jpg
Arowana
http://amarjamaludin.files.wordpress.com/2011/01/arowana.jpg
Arowana
http://www9.plala.or.jp/n-hiro/lepisosteus.jpg
Lepisosteus Oculatus
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRi9_IPaC1SZpI2-YUsLL0NDevYfb2uYVw-jZs5eZxXQ5YTKBW60i5xFoF2
Chinese Dragon
http://www.findyourfate.com/chineseastro/chinese-dragon.jpg
Chinese Dragon

http://carsonstravels.us/Pictures/Leafy%20Dragonfish%20full.jpg
Leafy Dragon Fish
Ok la, kita cuba tengok jenis-jenis ikan lain yang sama spesies pelik dengan DRAGON FISH ALBINO POLY aku nie, skali tengok masih mewarisi sedikit ciri-ciri haiwan purba....

http://www.aquariumfish.net/images_01/violet_goby.jpg
Dragon Fish - Violet Goby
http://www.aquariumfish.net/images_01/dragon_110217a3_w0480.jpg
Dragon Fish - Violet Goby
http://www.aquariumfish.net/images_01/dragon_110217b1_w0480.jpg
Dragon Fish - Violet Goby

http://oddanimals.com/images/black-dragonfish.jpg
Black Dragon Fish - A Black Dragonfish is a very long, very thin fish that lives in deep water and will go as low in the water as about 2 thousand feet.

http://www.myfishforum.com/attachments/buy-sell-aquarium-fish/146d1097756159-looking-polypterus-bichir-9-fin-dragon-fish-ornati.jpg
polypterus, bichir or 9 fin dragon fish

http://whozoo.org/Anlife2001/johangus/dragonfishFwz112900b28.jpg
Dragon Fish (Violet Goby) - Habitat: Brackish water, swamps. 1-100 feet down
http://www.tropicalfishfinder.co.uk/dbimages/gobioides_broussonnetii_2(1).jpg
Dragon Fish - Violet Goby

http://fc03.deviantart.net/fs37/i/2008/273/3/0/dragon_fish_lizard_stock_by_Theshelfs.jpg
Dragon Fish Lizard Stock


Ok la, tengok gambar DRAGON FISH or ALBINO POLY yang aku bela pula (ikan ni memang tak hensem.hahaha tapi cukup liar & berbentuk seperti ular walaupun muka budget baik je)...
Ikan ini mempunyai 2 sesungut berdekatan hidung & mulut, maybe sebab ni orang cina cakap 2 sesungut ikan ini dan hujung ekor yang panjang, umpama seekor naga yang turut mempunyai 2 sesungut dan ekor tapi lagi cantik la. Ada sirip tepi yang panjang umpama tangan, aku pernah letak ikan ini atas lantai, memang ikan ini siap boleh berjalan-jalan lagi ke depan dengan mengais-ngais siripnya. Badan memang licin gila macam belut sampai aku kena pakai sauk jaring untuk tangkap. Setakat ini, aku pn tak tau sama ada ikan ini berbisa atau tidak.

Badan yang bersisik seperti ular


Maybe disebabkan ekor nie kot yang menyebabkan dorang panggil ikan ni DRAGON FISH

Muka memang tak hensem...

 
Ikan ini mempunyai 2 sesungut berdekatan hidung & mulut.

 







 
 
Udang galah aku yang penyepitnya dah kena makan dengan dragon fish nie..

Peace...
Udang Galah yang besar dok menyorok tak kluar-kluar daripada rumahnya, tinggal yg kecik je kat luar...


 



No comments:

Post a Comment