MY FOLLOWER YANG CUTE, CANTIK DAN COMEL. Terima kasih kerana follow (^_^)

~WARNING : THIS SITE CONTENT MORE PHOTOS LEAST WORDS INCLUDE CURRENT ISSUES SUCH AS ISLAMIC, MOTIVATION, CONTROVERSY, SENSITIVE ISSUES, POLITICAL, SECRET, SOCIAL, EDUCATION and PERSONAL MATTER~

Friday, January 21, 2011

TANDA-TANDA KEMATIAN SEMAKIN HAMPIR

-Warning:This Is Islamic section-

Selalu kita dengar individu-individu yang meninggal akan menunjukkan kelakuan-kelakuan yang lain daripada kebiasaannya dan mungkin pelik seolah-oleh mereka tahu saat kematian mereka semakin hampir... Benarkah mereka sedar bahawa nyawa mereka akan diambil??? Wallahualam...

(Artikel "TANDA-TANDA KEMATIAN SEMAKIN HAMPIR" ini saya petik daripada sebuah sumber tapi saya terlupe link tersebut.huhuhu...)


Adapun tanda-tanda kematian mengikut ulamak adalah benar dan wujud cuma amalan dan ketakwaan kita sahaja yang akan dapat membezakan kepekaan kita kepada tanda-tanda ini. Rasulullah SAW diriwayatkan masih mampu memperlihat dan menceritakan kepada keluarga dan sahabat secara langsung akan kesukaran menghadapi sakaratul maut dari awal hinggalah akhirnya hayat Baginda.

Imam Ghazali rahimahullah diriwayatkan memperolehi tanda-tanda ini sehinggakan beliau mampu menyediakan dirinya untuk menghadapi sakaratul maut secara sendirian. Beliau menyediakan dirinya dengan segala persiapan termasuk mandinya, wuduknya serta kafannya sekali, cuma ketika sampai bahagian tubuh dan kepala sahaja beliau telah memanggil abangnya, iaitu Imam Ahmad Ibnu Hambal untuk menyambung tugas tersebut.

Beliau wafat ketika Imam Ahmad bersedia untuk mengkafankan bahagian mukanya. Adapun riwayat-riwayat ini memperlihatkan kepada kita sesungguhnya Allah SWT tidak pernah berlaku zalim kepada hambanya. Tanda-tanda yang diberikan adalah untuk menjadikan kita umat Islam supaya dapat bertaubat dan bersedia dalam perjalanan menghadap Allah SWT.

Walaubagaimanapun semua tanda-tanda ini akan berlaku kepada orang-orang Islam sahaja manakala orang-orang kafir iaitu orang yang menyekutukan Allah nyawa mereka ini akan terus di rentap tanpa sebarang peringatan sesuai dengan kekufuran mereka kepada Allah SWT. Adapun tanda-tanda ini terbahagi kepada beberapa keadaan :

 
Tanda 100 hari sebelum hari mati.
Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka yang dikehendakinya. Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil. Contohnya seperti daging lembu yang baru saja disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar.                     

 Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka yang sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini. 

Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian , tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang manfaat. Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memanfaatkan masa yang tinggal untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati. 


Bila-bila masa kita akan dijemput jika dikehendaki-Nya tetapi bagaimanakah keadaan kita di saat-saat akhir malaikat maut menjemput kita?!!
Adakah dalam keadaan yang baik atau sebaliknya?!!
Semoga hidup kita di dunia di akhiri dgn kesudahan yang baik..


PERSOALANNYA, ADAKAH KITA TELAH BERSEDIA?
VIDEO DI BAWAH MEMAPARKAN DETIK-DETIK TERAKHIR KETIKA MALAIKATUL MAUT MENJEMPUT HAMBA-NYA, SILA TONTON...

Tanda 40 hari sebelum hari mati
Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT. Maka malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita, antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikat maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika. Adapun malaikat maut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.

Tanda 7 hari
Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.

 
Tanda 3 hari
Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

Tanda 1 hari
Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

Tanda akhir
Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikatmaut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

Sesungguhnya marilah kita bertaqwa dan berdoa kepada Allah SWT semuga kita adalah di antara orang-orang yang yang dipilih oleh Allah yang akan diberi kesedaran untuk peka terhadap tanda-tanda mati ini semoga kita dapat membuat persiapan terakhir dalam usaha memohon keampunan samada dari Allah SWT mahupun dari manusia sendiri dari segala dosa dan urusan hutang piutang kita.


Walaubagaimanapun sesuai dengan sifat Allah SWT yang maha berkuasa lagi pemurah lagi maha mengasihani maka diriwatkan bahawa tarikh mati seseorang manusia itu masih boleh diubah dengan amalan doa iaitu samada doa dari kita sendiri ataupun doa dari orang lain. Namun ianya adalah ketentuan Allah SWT semata-mata. Oleh itu marilah kita bersama-sama berusaha dan berdoa semuga kita diberi hidayah dan petunjuk oleh Allah SWT serta kelapangan masa dan kesihatan tubuh badan dan juga fikiran dalam usaha kita untuk mencari keredhaan Allah SWT samada di dunia mahupun akhirat. Wallahualam.


HARDY BOY : 
Saya teringat kepada bekas housemate saya semasa melanjutkan pengajian ke peringkat Ijazah dahulu. Dia ade beritahu bahasa ibunya dapat meramal berapa lama seseorang tu boleh hidup semasa melawat mereka ketika sakit (tapi ibunya tak maklumkan kepada pesakit). Ada ketikanya, pesakit kelihatan nazak, tetapi tak lama kemudian sihat seperti ramalan ibunya. Ada juga beberapa pesakit yang sakit, tetapi meninggal tak beberapa lama kemudian tepat seperti tempoh ramalan ibunya. Menurut ibunya, tanda-tanda kematian tersebut boleh dilihat pada riak dan rupa pesakit seperti kening dan juga di bawah dagu, jika semakin jatuh maka semakin dekatlah kematiannya, tetapi kawan saya nie bagitau, dia sendiri tak dapat bezakan keadaan tersebut pada pesakit, mungkin hanya orang tertentu sahaja yang Allah berikan keistimewaan tersebut.... Wallahualam  

Pernahkah anda mengalami peristiwa bagaikan MATI HIDUP SEMULA & BAGAIKAN NYAWA DI HUJUNG TANDUK?
Saya sendiri pernah terlibat dengan kemalangan hampir maut di Cameron Highlands, 40 minit bertarung dengan maut dgn keta aku hampir-hampir terjunam ke dalam gaung, nyawa pula bagai telur dihujung tanduk, klu tak sure saya jadi mangsa maut ke-7 di Batu 20 Jalan Tapah-Cameron Highlands...  40 minit terperangkap dalam kenderaan aku sorang-sorang selepas solat Jumaat... Selekoh tersebut memang tajam dan saya memang jarang melalui selekoh S tersebut... Jalan yang licin dan hujan yang baru berhenti tetapi air bukit yang turun daripada atas bukit merentangi jalan menyebabkan tayar kereta saya tak dapat grip (antara kelemahan 4 Wheel Drive nie ialah ia tidak stabil kerana titik graviti tinggi, atas berat, bawah ringan), walaupun dengan kelajuan gear 3, kereta saya berpusing keluar ke tepi jalan, akhirnya kereta tersebut terbabas sebelum "tergantung" separuh atas udara & gaung....
Gambar Hiasan
Pada awalnya ramai yang cuba menolong tapi tak terdaya. Henset pula takde coverage...
Akhirnya selepas saya berjaya diselamatkan, lelaki & wanita Cina dan India yang menolong saya siap boleh suruh aku buat kenduri kesyukuran/doa selamat....
India tu juga yang bagitau selekoh tersebut dah ada 6 orang yang meninggal dunia & merupakan antara selekoh maut di Cameron. Bagi dia, ini umpama keajaiban (kata-kata itu juga yang diucapkan oleh saksi2 lain yang menyaksikan kemalangan tersebut...). Kalau tak, saya dah jadi yang ke-7...
Selepas kejadian tersebut,  terasa seolah diberikan sedikit masa "kecemasan/kecederaan" untuk saya bernafas mungkin untuk bertaubat buat kali terakhir "sebelum nafasku dihentikan-Nya" sekali lagi...

No comments:

Post a Comment