MY FOLLOWER YANG CUTE, CANTIK DAN COMEL. Terima kasih kerana follow (^_^)

~WARNING : THIS SITE CONTENT MORE PHOTOS LEAST WORDS INCLUDE CURRENT ISSUES SUCH AS ISLAMIC, MOTIVATION, CONTROVERSY, SENSITIVE ISSUES, POLITICAL, SECRET, SOCIAL, EDUCATION and PERSONAL MATTER~

Sunday, April 04, 2010

April Fool – Mengungkap Tragedi Penyembelihan Umat Islam Sepanyol

Berkesempatan aku masuk mengajar dalam kelas 1hbApril 2010 nie, jam 8 pagi. Cadang nak bagi paper test, kuiz & assignment tapi tak sempat aku nak siapkan sebab beban keja makin bertambah-tambah. Masuk je kelas, aku baru teringat hari nie 1 April & apa agak-agaknya student aku yg nakal-nakal nie akan buat, adakah ada orang yang akan jadi mangsanya. Selepas hampir 2 jam aku mengajar, tetiba ada student bagitau aku kuat-kuat
"Encik, tolong Encik, Tolong buat 'spot-check'" dengan nada yang risau & takut.

Aku pun pelik la, apa hal pulak student nie bising.
"Kenapa nak buat spot-check?" aku bertanya
.

"Hanset saya ada orang ambil Encik!!!"
Aku pun tanye "Sapa yang ambil henset Shahril nie?".
Semua diam.


Ok, aku pun bagi ugutan kedua (biase la, student ni kena banyak guna pendekatan psikologi) .
"Selagi tiada siapa yang pulangkan hanset tu, kita takkan keluar kelas hari nie!!!"
Semua diam (aku dah agak dah, sure dorang takut & mengaku depan aku, sure kena blacklist ngan aku lebih-lebih lagi ade beberapa orang student kelas tu tertangkap meniru dalam test, bawa nota dalam henset, canggih betul!!! Tapi kes yang tu dah selesaikan dah.Hukuman telah dijatuhkan ..hahaha..padan muka.. sebagai pengajaran & untuk mendidik).

Nampak macam tak menjadi. So aku teruskan dengan ugutan kedua.
"Kalau tak ade orang yang mengaku, sekarang kita akan buat air tawar, kita buat air Yassin, kita pakat bace Yassin ramai-ramai, lepas tu setiap orang dalam kelas tu kena minum air tu. Sapa yang mencuri hanset tu kita doakan semoga perut dia berulat, kembong & jadi busung,SANGGUP?!!
(hahaha, kejamnya aku, tapi cuma ugutan je & nak memainkan student-student aku yang nakal nie).


Lepas tu dah nampak dah beberapa orang dok keluar masuk kelas aku,hahaha, tau pun gelisah. Dalam ramai-ramai tu, aku dah jupe dah orang yang disyaki, memang tak tentu hala dia dalam kelas tu...hahaha... (member baik dia sendiri yang kenakan rupenye, siap berpakat satu kelas. Kesian mangsa tak tenteram duduk...).
Bila aku dah dapat agak dah sape suspek. Aku pun bagitau la si mangsa
"Barang yang lepas janganlah dikenang" (macam lagu P.Ramlee tu). Kemudian gelak besar satu kelas....

Ooo.. dorang buat APRIL FOOL ye....
So, dikesempatan tu aku pun berceritakan kepada student-student ku


"Tahukah kamu semua sejarah APRIL FOOL?"

Semua student cakap "Tak tahu...".

"APRIL FOOL nie ade kaitan dengan sejarah hitam & menyayatkan hati Umat Islam....& termasuklah kisah Valentine Day ;-( "
Aku mula menceritakan sejarah tersebut walaupun aku sedang mengajar subjek Elektrik...

Makam Sultan Salahuddin Al-Ayubi

____________________________________________________

April Fool – Mengungkap Tragedi Penyembelihan Umat Islam Sepanyol
(dipetik daripada halaman internet :http://www.mykhilafah.com/)
Pada setiap tanggal 1 April, ada sahaja orang (terutama anak-anak muda) yang merayakan hari tersebut dengan membuat pelbagai kejutan atau sesuatu aneh yang di luar jangkaan. April Fools Day, demikian orang Barat menyebut hari tanggal 1 April. Namun, tahukah anda jika perayaan tersebut sesungguhnya berasal dari sejarah pembantaian tentera Salib terhadap kaum Muslim Sepanyol yang memang didahului dengan upaya penipuan? Inilah sejarahnya yang disalin kembali sebahagiannya dari buku “Valentine Day, Natal, Happy New Year, April Mop, Halloween: So What?” (Rizki Ridyasmara, Pustaka Alkautsar, 2005)

Sejarah April Fool Perayaan April Fool yang selalu diakhiri dengan kegembiraan dan kepuasan itu sesungguhnya berasal dari satu tragedi besar yang sangat menyedihkan dan memilukan. The April’s Fool Day berasal dari satu episod sejarah Muslim Sepanyol pada tahun 1487 atau bersamaan dengan 892 H. Sebelum mengungkap tragedi tersebut, ada baiknya kita melihat sejarah Sepanyol dahulu ketika masih di bawah kekuasaan Islam.

Sejak dibebaskan Islam pada abad ke-8 M oleh Panglima Thariq bin Ziyad, Sepanyol tumbuh menjadi satu negeri yang makmur secara beransur-ansur. Pasukan Islam tidak setakat berhenti di Sepanyol, namun terus melakukan pembebasan di negeri-negeri sekitarnya menuju Perancis. Perancis Selatan dengan mudah dibebaskan. Kota Carcassone, Nimes, Bordeaux, Lyon, Poitou, Tours, dan sebagainya jatuh.

Walau sangat kuat, pasukan Islam masih memberikan toleransi kepada suku Goth dan Navaro di daerah sebelah Barat yang terletak di pergunungan.Islam telah menerangi Sepanyol. Ini kerana sikap para penguasa Islam begitu baik dan rendah hati, maka banyak orang-orang Sepanyol yang kemudian dengan tulus dan ikhlas memeluk Islam. Muslim Sepanyol bukan hanya beragama Islam, namun mereka sungguh-sungguh mengamalkan kehidupan secara Islami.

Mereka tidak hanya membaca Al-Quran, tetapi juga bertingkah laku berdasarkan Al-Quran. Mereka selalu berkata untuk tidak minum khamar, bergaul bebas, dan segala macam hal yang dilarang oleh Islam. Keadaan seperti itu berlangsung hampir enam abad lamanya.Selama itu pula kaum kafir yang masih ada di sekeliling Sepanyol tanpa kenal lelah terus berupaya membersihkan Islam dari Sepanyol, namun mereka selalu gagal. Mereka telah mencuba beberapa kali tapi selalu tidak berhasil. Dikirimlah sejumlah perisik untuk mempelajari kelemahan umat Islam di Sepanyol.

Akhirnya perisik itu menemukan cara untuk menaklukkan Islam di Sepanyol, yakni yang pertama adalah harus melemahkan iman mereka dahulu dengan jalan serangan pemikiran dan budaya.Maka mulailah secara diam-diam mereka mengirim alkohol dan rokok secara percuma ke dalam wilayah Sepanyol. Muzik diperdengarkan untuk membujuk kaum mudanya agar lebih suka bernyanyi dan menari berbanding membaca Al-Quran. Mereka juga mengirim sejumlah ulama palsu yang kerjanya adalah untuk menyemarakkan perpecahan di dalam tubuh umat Islam Sepanyol. Lama-kelamaan upaya ini membuahkan hasil.Akhirnya Sepanyol jatuh dan berjaya dikuasai pasukan Salib.

Penyerangan oleh pasukan Salib benar-benar dilakukan dengan kejam tanpa mengenal peri kemanusiaan. Tidak hanya pasukan Islam yang dibantai, tetapi juga rakyat biasa, wanita, anak-anak kecil, orang-orang tua, semuanya dibantai dengan sadis dan kejam.Satu persatu daerah di Sepanyol ditakluki. Granada adalah daerah terakhir yang ditaklukkan. Penduduk Islam di Sepanyol (juga disebut orang Moor) terpaksa berlindung di dalam rumah untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera Kristian terus mengejar mereka.Ketika jalan-jalan mulai sepi, yang tinggal adalah ribuan mayat yang bergelimpangan dan bermandikan aliran darah. Tentera Salib mengetahui bahawa banyak Muslim Granada yang masih bersembunyi di rumah-rumah.

Dengan lantang tentera Salib itu meneriakkan pengumuman, bahawa para Muslim Granada boleh keluar dari rumah dengan aman dan dibenarkan berlayar keluar dari Sepanyol dengan membawa barang-barang keperluan mereka. “Kapal-kapal yang akan membawa kalian keluar dari Sepanyol sudah kami persiapkan di pelabuhan. Kami menjamin keselamatan kalian jika ingin keluar dari Sepanyol, setelah ini maka kami tidak lagi memberikan jaminan!” demikian bujuk tentera Salib.Orang-orang Islam masih curiga dengan tawaran ini. Beberapa dari orang Islam dibenarkan melihat sendiri kapal-kapal penumpang yang sudah dipersiapkan di pelabuhan. Setelah benar-benar melihat ada kapal yang sudah dipersiapkan, maka mereka segera bersiap untuk meninggalkan Granada bersama-sama menuju ke kapal-kapal tersebut. Mereka pun bersiap untuk berlayar.

Keesokan harinya, ribuan penduduk Muslim Granada yang keluar dari rumah-rumahnya dengan membawa seluruh barang-barang keperluannya beriringan jalan menuju pelabuhan. Beberapa orang Islam yang tidak mempercayai tentera Salib bertahan dan terus bersembunyi di rumah-rumahnya. Setelah ribuan umat Islam Sepanyol berkumpul di pelabuhan, dengan cepat tentera Salib menggeledah rumah-rumah yang telah ditinggalkan penghuninya. Lidah api terlihat menjilat-jilat angkasa ketika para tentera Salib itu membakar rumah-rumah tersebut bersama orang-orang Islam yang masih bertahan di dalamnya.Manakala ribuan umat Islam yang berada di pelabuhan berasa terkejut ketika tentera Salib juga membakar kapal-kapal yang dikatakan akan mengangkut mereka keluar dari Sepanyol.

Kapal-kapal itu dengan cepat tenggelam. Ribuan umat Islam tidak boleh berbuat apa-apa kerana sama sekali tidak bersenjata. Mereka juga kebanyakan terdiri dari para perempuan dan anak-anak yang masih kecil. Lalu tentera Salib segera mengepung mereka dengan pedang yang terhunus.Dengan satu teriakan dari pemimpinnya, ribuan tentera Salib itu segera membunuh umat Islam Sepanyol tanpa perasaan belas kasihan. Jerit tangis dan takbir membahana. Dengan buas tentera Salib terus membunuh orang awam yang sama sekali tidak berdaya.Seluruh Muslim Sepanyol di pelabuhan itu habis dibunuh dengan kejam. Darah menggenang di mana-mana. Laut yang biru telah berubah menjadi merah kehitam-hitaman. Tragedi ini bertepatan dengan tanggal 1 April. Inilah yang kemudian diperingati oleh dunia Kristian pada setiap tanggal 1 April sebagai “The Aprils Fool Day”.Bagi umat Islam April Fool tentu merupakan tragedi yang sangat menyedihkan. Hari dimana ribuan saudara seimannya disembelih dan dibantai oleh tentera Salib di Granada, Sepanyol.

Sebab itu, adalah sangat tidak layak jika ada orang Islam yang ikut-ikutan merayakan tradisi ini. Sebab dengan merayakan April Fool, sesungguhnya orang-orang Islam itu ikut bergembira dan tertawa atas tragedi tersebut. Siapa pun orang Islam yang turut merayakan April Fool, maka ia sesungguhnya tengah merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai terhadap ribuan saudara-saudaranya di Granada, Sepanyol, beberapa abad silam.April Fool Merupakan Perayaan Pembantaian Umat Islam, Tidak Layak DirayakanUmat Islam sangat tidak layk merayakan “The April Fool Day” kerana kebiasaan itu didasarkan untuk memperingati peristiwa pembantaian umat Islam di Sepanyol pada 1 April 1487 Masihi.Ir.H.Asmara Dharma, seorang cendekiawan muslim dari Indonesia menuturkan di dalam tulisannya; “Umat Islam banyak yang “latah” dan merayakan April Fool tanpa mengetahui dasar dan asal muasal peristiwa tersebut”Ia menjelaskan, perayaan April Fool itu didasarkan atas peristiwa penyerangan besar-besaran oleh tentera Salib terhadap negara Sepanyol yang ketika itu di bawah kekuasaan kekhalifahan Islam pada Mac 1487 Masihi.

Kota-kota Islam di Sepanyol seperti Zaragoza dan Leon di wilayah Utara, Vigo dan Forto di wilayah Timur, Valencia di wilayah Barat, Lisbon dan Cordoba di Selatan serta Madrid di pusat kota dan Granada sebagai kota pelabuhan berjaya dikuasai tentera Salib. Umat Islam yang tersisa dari peperangan itu dijanjikan kebebasan jika meninggalkan Sepanyol dengan kapal yang disiapkan di pelabuhan Granada.

Tentera Salib itu menjanjikan keselamatan dan membolehkan umat Islam menaiki kapal jika mereka meninggalkan Sepanyol dan tidak membawa sebarang persenjataan mereka.Namun, ketika ribuan umat Islam sudah berkumpul di pelabuhan, kapal yang tadinya berlabuh di pelabuhan segera dibakar dan kaum muslim dibantai dengan kejam sehingga air laut menjadi merah kerana darah.Peristiwa pembantaian dan pengingkaran janji tersebut terjadi pada 1 April 1487 Masehi dan dikenang sebagai “The April Fool Day.”Selanjutnya, Dharma menjelaskan, peristiwa “The April Fool Day” itu dipopularkan dengan “ritual” yang mempersendakan, menipu dan memperbodohkan orang lain tetapi bernuansa gembira.“Ritual tersebut disyaratkan agar orang-orang yang dipersendakan tidak boleh berasa marah atau membalas” katanya.p/s : Daripada kisah/artikel di atas, umat Islam sewajarnya tidak hanya menerima bulat-bulat & mentah-mentah sesuatu perkara, ia perlulah diselidiki terlebih dahulu...
: Sedih memikirkan nasib umat Islam. Kalaulah semua umat Islam dapat bersatu padu ...
;-(
(termasuklah orang-orang yang terdekat dengan kita)...
: Mengapakah umat Islam pada masa kini masih terus disembelih seperti di Palestin? Adakah kerana doa mereka tidak dimakbulkan? Jawapannya turut berpunca daripada kita, iaitu kerana umat Islam tidak bersatu...

3 comments:

 1. a'an nk mnta izin share info ne ea..^_^
  http://farahanzaini.blogspot.com/2011/04/hakikat-1-april.html

  ReplyDelete
 2. satu pengajaran yang berguna utk kite semua.hehehehe...

  xpe, amik je sbb saya pn amik dlm tenet juga..hehehehe. Berkongsi satu amalan mulia, kalau xnak share, baik privatekan je blog tu, btl x?hehehehe

  ReplyDelete
 3. minta share dan 'follow' juga yup> http://studioous.blogspot.com/

  ReplyDelete