MY FOLLOWER YANG CUTE, CANTIK DAN COMEL. Terima kasih kerana follow (^_^)

~WARNING : THIS SITE CONTENT MORE PHOTOS LEAST WORDS INCLUDE CURRENT ISSUES SUCH AS ISLAMIC, MOTIVATION, CONTROVERSY, SENSITIVE ISSUES, POLITICAL, SECRET, SOCIAL, EDUCATION and PERSONAL MATTER~

Thursday, July 12, 2012

Misteri Bahan Binaan Piramid - Foto

 Misteri Bahan Binaan Piramid Dijawab Dalam Al-Quran
 kredit to - harian-metro

Sudah sekian lama para saintis kebingungan tentang bagaimana sebuah piramid yang merupakan salah satu binaan ajaib di dunia ini dibina. Terdapat pelbagai teori yang dikemukakan untuk mengetahui teknologi yang digunakan dalam pembinaan piramid ini kerana teknologi untuk mengangkat batu-batuan besar yang beratnya mencapai ribuan kilogram ke puncak bangunan belum memungkinkan di zamannya. Apakah rahsia di sebalik pembinaan piramid ini?

Akhbar Amerika Times edisi 1 Disember 2006, telah menyiarkan satu berita saintifik yang mengesahkan bahawa Firaun telah menggunakan tanah liat untuk membina piramid. Menurut kajian tersebut, disebutkan bahawa batu yang digunakan untuk membuat piramid adalah dari tanah liat yang dipanaskan sehingga membentuk batuan keras yang sukar dibezakan dengan batu asalnya.
Al-Quran Telahpun Mempunyai Jawapan.

Jika dikaji lebih mendalam, ternyata Al-Quran telah mendedahkan perkara ini 1400 tahun sebelum kajian saintifik dijalankan. Perhatikan sebuah ayat Al Quran yang berikut:
وَقَالَ فِرْعَوْنُ يَا أَيُّهَا الْمَلَأُ مَا عَلِمْتُ لَكُمْ مِنْ إِلَهٍ غَيْرِي فَأَوْقِدْ لِي يَا هَامَانُ عَلَى الطِّينِ فَاجْعَلْ لِي صَرْحًا لَعَلِّي أَطَّلِعُ إِلَى إِلَهِ مُوسَى وَإِنِّي لَأَظُنُّهُ مِنَ الْكَاذِبِينَ
“Dan berkata Fir’aun: ‘Hai pembesar kaumku, aku tidak mengetahui Tuhan bagimu selain aku. Maka bakarlah Hai Haman untukku TANAH LIAT kemudian buatkanlah untukku bangunan yang tinggi supaya aku dapat naik melihat Tuhan Musa, dan sesungguhnya aku benar-benar yakin bahawa Dia dari orang-orang pendusta.”
(Al-Qasas: 38)

Para saintis mengatakan bahawa Firaun mahir di dalam bidang ilmu kimia dalam menguruskan tanah liat sehingga menjadi batu. Teknik yang mereka gunakan adalah sangat misteri jika dilihat dari kodifikasi nombor di batu yang mereka tinggalkan.

Profesor Gilles Hug, dan Dr. Michel Barsoum menegaskan bahawa Piramid yang paling besar di Giza, dibuat dari dua jenis batuan yang terdiri dari batu semula jadi dan batu-batu yang dibuat secara manual hasil dari olahan tanah liat.

Artikel kajian yang diterbitkan oleh majalah “Journal of the American Ceramic Society” menegaskan bahawa Firaun menggunakan tanah jenis slurry untuk membina monumen yang tinggi, termasuk piramid. Kerana tidak mungkin bagi seseorang untuk mengangkat batu berat ribuan kilogram. Sebaliknya pada dasar piramid, Firaun menggunakan batu semula jadi.

Lumpur tersebut merupakan campuran lumpur kapur yang dipanaskan dengan wap air garam dan ini akan menghasilkan wap air sehingga terbentuknya campuran tanah liat. Kemudian olahan itu dituangkan ke dalam tempat yang disediakan di dinding piramid. Ringkasnya lumpur yang sudah diadun mengikut saiz yang dikehendaki tersebut dibakar, lalu diletakkan di tempat yang sudah disediakan di dinding piramid.
Profesor Davidovits telah mengambil sampel batu piramid yang terbesar untuk dilakukan analisis dengan menggunakan mikroskop elektron terhadap batu tersebut. Hasilnya, Davidovits menegaskan bahawa batu itu diperbuat dari lumpur. Selama ini, tanpa penggunaan mikroskop elektron, ahli geologi belum mampu untuk membezakan antara batu alam dengan batu buatan manusia.

Sebelumnya, seorang saintis Belgium, Guy Demortier, telah bertahun-tahun mencari jawapan dari pembuatan batu besar di puncak-puncak piramid. Guy Demortier berkata, “Setelah bertahun-tahun melakukan penyelidikan dan kajian, sekarang barulah saya yakin bahawa piramid yang terletak di Mesir diperbuat dengan menggunakan tanah liat.”

Penemuan oleh Dr Perancis Joseph Davidovits ini adalah hasil kajian yang memakan masa kira-kira dua puluh tahun. Sebuah kajian yang begitu lama terhadap piramid Bosnia, “Piramid Matahari” dan menjelaskan bahawa batu-batunya diperbuat dari tanah liat. Ini memperkuatkan lagi bahawa kaedah ini tersebar luas di masa lalu.
Kaedah tuangan batu berasal dari tanah liat telah dikenali sejak ribuan tahun yang lalu dalam tamadun yang berbeza baik Rom ataupun Firaun.

Bukti-bukti dari kajian menunjukkan kepada kita semua bahawa bangunan bangunan raksasa, patung-patung raksasa dan tiang-tiang yang ditemui dalam tamadun canggih zaman dahulu, juga dibina dari tanah liat. Al-Quran adalah kitab pertama yang mendedahkan rahsia bangunan piramid, bukan para Ilmuwan Amerika, mahupun Perancis.

Kita tahu bahawa Nabi saw tidak pernah pergi ke Mesir dan tidak pernah melihat piramid, bahkan mungkin tidak pernah mendengar tentangnya. Kisah Firaun, terjadi sebelum masa hidupnya Nabi saw ribuan tahun yang lalu, dan tidak ada satu pun di muka bumi ini pada masa itu yang mengetahui tentang rahsia piramid. Sebelum ini, para saintis tidak pasti bahawa Firaun menggunakan tanah liat yang dipanaskan untuk membina monumen tinggi kecuali beberapa tahun kebelakangan ini.

Ajaib, 1400 tahun yang lampau, Nabi Muhammad saw, beratus tahun selepas berakhirnya Dinasti Firaun memberitahu bahawa Firaun membina monumen yang kini dikenali sebagai Piramid menggunakan tanah liat.
Kenyataan ini sangat jelas dan kuat untuk membuktikan bahawa Nabi Muhammad saw tidaklah berbicara mengikut hawa nafsunya melainkan petunjuk dari Allah swt yang menciptakan Firaun dan menenggelamkannya, dan Dia pula yang menyelamatkan nabi Musa. Dan Dia pula yang memberitahu kepada Nabi terakhir-Nya akan hakikat ilmiah ini, dan ayat ini menjadi saksi kebenaran kenabiannya di kemudian hari.
Sumber: akakdisebalikpintu.blogspot.com


JOM LIHAT FOTO-FOTO PENCIPTAAN PIRAMID YANG HEBAT INI!!!
 
http://www.newstrom.com/images/Best_Spam_on_Pyramids.jpg
http://cache.virtualtourist.com/4/4974852-Close_Up_Of_Stone_Blocks_Pyramids_of_Giza.jpghttp://i1.treklens.com/photos/9460/pyramid_close_up_res.jpg

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQxhZiUGTFxQ6BYLOPVMFy_bdZCgiZB4sX6O5wdECaOordjn4tcKbGhQfNu Contoh Kaedah Pembakaran Tanah Liat / Bata

http://www.traditionaloven.com/wp-content/uploads/2011/06/heating-to-carbon-burn-off.jpg
http://us.123rf.com/400wm/400/400/billperry/billperry0804/billperry080400132/2790673-moon-pyramid-close-up-of-stairs-teotihuacan-mexico.jpg
Moon Pyramid
http://image.shutterstock.com/display_pic_with_logo/146158/146158,1199363711,2/stock-photo-pyramid-closeup-8206609.jpg
http://www.civilisation.org.uk/egypt/zoser/step%20close-up.jpg


http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/7787053.jpg

 http://www.bibliotecapleyades.net/imagenes_biblianazar/watchers10_03.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-dVDJWO0tkzM/TnDuL-PgxVI/AAAAAAAAAVs/Dx4f-cZ-Inw/s640/Chefren%2527s%2BPyramid%2Bouter%2Bcasing%2Bcloseup%252C%2B100-25tb.jpg
http://www.traveladventures.org/continents/southamerica/images/huaca-huallamarca11.jpghttp://www.coasttocoastam.com/cimages/var/ezwebin_site/storage/images/coast-to-coast/repository/photos/close-up-of-great-pyramid/125912-1-eng-US/Close-Up-of-Great-Pyramid_photo_medium.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/92/Saqqara_-_Pyramid_of_Djoser_-_closeup_of_stonework_on_pyramid.JPGhttp://rielworld.com/wp-content/uploads/2012/02/cairo-077.jpg

http://lh6.ggpht.com/-QQiqGAayeKo/SQoul9CgYzI/AAAAAAAABRI/lSZFfz67gLk/egypt-pyramids-stone-blocks.jpg 
http://www.cheops-pyramide.ch/khufu-pyramid/great-pyramid/pyramid-layers.gif
http://www.cheops-pyramide.ch/khufu-pyramid/great-pyramid/khufu-interior-view.GIF
http://www.gizapyramid.com/introphoto8.jpg
Overview of The Great Pyramid of GizaFragments of Casing Stone from the Great Pyramid fitted into a frame to show the angle of the face 51 degrees 51 minutes


Photo from Secrets of the Great Pyramid by Peter Thompkins


From an old post card around 1910

Casing Stones of the Great Pyramid


Diagram from The Great Pyramid Decoded by Raymond Capt
 
http://egyptian-tourguide.webs.com/491inside_pyramid%5B1%5D.jpg
Di Dalam Piramid


http://1.bp.blogspot.com/_TahXQ2WiF0s/SJ58yjGaAUI/AAAAAAAACDg/v__5cmk6D1g/s400/Inside+The+Pyramid+05.jpg

http://www.impactlab.net/wp-content/uploads/2008/06/pyramid-547.jpg
http://www.ancient-egypt.org/topography/giza/kheops/map3d.gif
http://2.bp.blogspot.com/_rMkH2PSwQUo/SpnN797XGEI/AAAAAAAACwE/38-oC-s7kx0/s400/inside+view+of+great+pyramid+of+giza.JPG
http://www.culturefocus.com/egypt/pictures/pyramids-35small.jpg

http://farm5.staticflickr.com/4025/4255871385_877d8f626b_z.jpg?zz=1
http://3.bp.blogspot.com/_TahXQ2WiF0s/SJ58zBBW1OI/AAAAAAAACDw/wW1UetwfxDI/s400/Inside+The+Pyramid+07.jpg
http://2.bp.blogspot.com/_TahXQ2WiF0s/SJ59SvmXYaI/AAAAAAAACEQ/YElbWtvI8WA/s400/Inside+The+Pyramid+03.jpg

[Inside+The+Pyramid+06.jpg]

[Inside+The+Pyramid+04.jpg]
Anda Mungkin Meminati Tajuk Berkaitan:-
>>>> KEAJAIBAN ISLAM, AL-QURAN DAN KEBESARAN
>>> Subhanallah…. Ada Sungai dalam Laut !!!
>>> GAMBAR-GAMBAR KEAJAIBAN ALLAH 
>>>  Keajaiban Ilmu Al Qur'an - Permulaan Alam Semesta 
>>> Keajaiban Ilmu Al Qur'an - Perkembangan Embrio ... 
>>> ADAKAH INI DAJJAL??? 
>>>  WAJAH PARA SYUHADA YANG SYAHID

No comments:

Post a Comment