MY FOLLOWER YANG CUTE, CANTIK DAN COMEL. Terima kasih kerana follow (^_^)

~WARNING : THIS SITE CONTENT MORE PHOTOS LEAST WORDS INCLUDE CURRENT ISSUES SUCH AS ISLAMIC, MOTIVATION, CONTROVERSY, SENSITIVE ISSUES, POLITICAL, SECRET, SOCIAL, EDUCATION and PERSONAL MATTER~

Tuesday, May 28, 2013

TIPS MENCARI JODOH vs PUTUS CINTA

~THIS IS ISLAMIC SECTION~


macam menarik pula tajuk CINTA ni.


http://2.bp.blogspot.com/-gyfQD3ak2TU/T-gDtzsca1I/AAAAAAAAD0M/-MiaEsiUt7s/s1600/akad-nikah.jpg 
Untuk semester ini, ada sedikit kelainan kerana saya berpeluang sekali lagi mengajar student semester akhir. Bila dah semester akhir, masa ni dah sampai peringkat para pensyarah mencantikkan dan memperlengkapkan diri para pelajar serta membantu mereka menentukan haluan KAPAL masing-masing nak ke mana.

Yang menarik, pelbagai isu yang student suka tanya, antaranya:- >>> Haluan kerjaya masing-masing - Jawapan yang tu boleh baca entry saya Panduan Mencari Kerja (untuk fresh graduate).
>>> Masalah peribadi
dan yang paling fames ialah berkenaan MASALAH CINTA dan KERISAUAN UNTUK MENDAPATKAN JODOH (ada yang risau takde orang nak jadikan suami/isteri.hehehe)....

http://pakarcinta.com/blog/wp-content/uploads/2011/04/surat-cinta-untuk-kekasihku1.jpg 
TERTARIK DENGAN SEGMEN "FIQH" pukul 1ptg tadi tentang JODOH iaitu apabila panel menyatakan SETIAP insan sebenarnya mempunyai BEBERAPA JODOH DAN BUKAN SATU JODOH SAHAJA DAN
terserah kepada kita untuk memilih JODOH YANG TERBAIK. JADI, UNTUK Entry ini saya kongsikan sedikit TIPS KAEDAH UNTUK MENCARI JODOH (suke student-student aku bila aku buka citer tentang TAJUK cinta ni.huhuhu)..

Ada juga yang KATA NAK TERUS KAWIN sebab BERCOUPLE ni HARAM, JADI saya cakap jangan la buat APA yang HARAM, cukuplah dengan BERKENALAN untuk dijadikan ISTERI/SUAMI... (jangan pegang-pegang tangan, jangan lakukan segala yang HARAM SEPERTI YANG DIHURAI SAYA DALAM ENTRY BERIKUT >>> HARAMKAH BERCINTA / BERCOUPLE ??? )

RAHSIA UTAMA KEPADA TIPS DI BAWAH IALAH ANDA PERLU MEMPERGIATKAN PERGAULAN DENGAN MENAMBAH KENALAN DAN DALAM MASA YANG SAMA ANDA SELALU BERDOA DENGAN BERSUNGGUH KEPADA ALLAH!!!! Makin banyak kenalan, insyaAllah kebarangkalian menemui jodoh-jodoh yang terbaik dengan akan semakin meningkat....TIPS PERTAMA KAEDAH CARI JODOH (untuk lelaki dan wanita)
>>> Perbaiki TERLEBIH DAHULU 
- Cuba berusaha melengkapkan diri seperti dengan memperbaiki segala penampilan diri, gaya bergaul dan berkomunikasi, akhlak yang baik serta segala ilmu di dada tentang AGAMA. Dalam masa yang sama sentiasa berusaha menambah segala ilmu dalama  mempersiapkan diri menjejaki gerbang perkahwinan seperti mempelajari ilmu agama serta ilmu Alam Rumahtangga  [takkan 2-3 hari lagi nak kawin baru terhegeh-hegeh nak belajar tentang ilmu rumahtangga kot. Anda juga boleh belajar ilmu rumahtangga di entry saya >>>Kursus Pra-Perkahwinan (^_^) ].
>>> KEMUDIAN YANG PALING PENTING anda senaraikan segala ciri-ciri bakal pasangan yang anda ingini seperti turut melihat kepada 4 FAKTOR yang paling penting iaitu AGAMANYA kemudian kepada RUPA-PARAS (cukuplah sekadar sejuk mata memandang), KETURUNAN (yang baik) dan HARTANYA
KEMUDIAN, DARIPADA SENARAI PANJANG TU, CUBA ADAKAN CIRI-CIRI TERSEBUT  DALAM DIRI KITA SENDIRI TERLEBIH DAHULU (ini tidak, pasangan kalau boleh nak semuanya terbaik tetapi diri sendiri tidak.hehehe). KALAU NAK CARI PASANGAN YANG ALIM CONTOHNYA, KITA KENALAH RAJIN-RAJIN BELAJAR ILMU AGAMA. RIGHT???... ALLAH ITU MAHA ADIL, INSYAALLAH DIA AKAN MENEMUKAN KITA DENGAN JODOH YANG PALING SEPADAN & HAMPIR SAMA DENGAN DIRI KITA TERSEBUT. KALAU ANDA NI MAT REMPIT TEGAR, SEOLAH MUSTAHIL UNTUK ANDA DIKAHWINKAN DENGAN USTAZAH, BETUL X???

- DISEPANJANG TEMPOH PERKENALAN, BERSAMA-SAMALAH MENYELIDIK LATARBELAKANG KELUARGA BAKAL PASANGAN ANDA DENGAN MERUJUK kepada 4 FAKTOR DI ATAS (ianya lebih elok jika anda menyelidik secara diam-diam dan tersirat tanpa memaklumkan kepada bakal pasangan anda).

http://www.marufclub.com/maruf/wp-content/uploads/2012/08/cinta.jpg
Ada pelajar yang bertanya kepada saya APAKAH CIRI RAHSIA YANG PALING PENTING ADA JIKA LELAKI/WANITA TERSEBUT TIDAK KITA KENALI SANGAT??? JADI SAYA MEMBERITAHU, LIHATLAH KEPADA SEKUAT MANA PEGANGAN DAN PENGAMALAN AGAMANYA!!!! 
PELAJAR BERTANYA LAGI, KENAPA???
SAYA : KERANA BERDASARKAN PERKENALAN SAYA MUNGKIN MENCECAH RIBUAN MANUSIA, SAYA DAPATI BAHAWA LELAKI/WANITA YANG BERPEGANG KUAT PADA PEGANGAN AGAMANYA ADALAH YANG PALING TERBAIK BERBANDING YANG TIDAK BERPEGANG KEPADA AGAMA. MAKIN TINGGI PEGANGAN AGAMANYA, INSYAALLAH LELAKI/WANITA TERSEBUT MERUPAKAN PASANGAN YANG PALING TERBAIK UNTUK DIJADIKAN PASANGAN HIDUP. SENARAIKAN APA SAHAJA AKHLAK BAIK YANG DIKEHENDAKI, SAYA YAKIN SEMAKIN TINGGI PEGANGAN AGAMA SEMAKIN BAIK AKHLAK DAN MEREKA PASANGAN YANG TERBAIK SERTA PALING BERTANGGUNGJAWAB DALAM MELAYARI BAHTERA RUMAHTANGGA BERSAMA-SAMA.
TAK PERCAYA??? Saya cabar tuan/puan supaya LIHATLAH INSAN-INSAN DISEKELILING ANDA DAN TENTUKAN SEJAUHMANAKAH KEBENARAN INI !!!!
http://3.bp.blogspot.com/-zQZScOgyGmQ/T1M6KK4nY1I/AAAAAAAAJ4A/C8zV1B30znw/s1600/7+petala+cinta2.png

 TIPS KE-2 >>> KETERBUKAAN 
Bermaksud jangan terlalu cerewet sangat  dalam memilih pasangan hidup, cerminlah diri sendiri.hehehe.. Maksud saya, JIKA NILAI KITA DI PASARAN TINGGI (contohnya ramai yang beratur panjang untuk menyunting kita, bolehla diketatkan syarat tapisan dalam memilih calon pasangan hidup. TETAPI JIKA RUPA DAN KEPERIBADIAN KITA TIDAKLAH TERLALU BERNILAI KEBOLEH PASARAN TINGGI, mungkin rupa dan peribadi kita tidak terlalu menjadi rebutan RAMAI, tak salah jika kita menerima calon pasangan hidup yang seadanya TAPI DENGAN SYARAT si DIA MEMPUNYAI AKHLAK YANG TERBAIK DAN berpegang KUKUH KEPADA AGAMA. Kalau setakat nak yang cantik/hensem, itu semua boleh ditouch-up kemudian. KECANTIKAN LUARAN MANUSIA BERMULA DARIPADA KECANTIKAN DALAMAN.hehehe...

http://gentarasa.files.wordpress.com/2011/12/cinta.jpg

TIPS KE-3>>> PERGIATKAN PERGAULAN SOSIAL
Bermaksud di sini kita perbanyakkan bergaul dan menambah kenalan yang baik di dalam senarai kenalan kita. Walaupun anda wanita, TAK SALAH jika anda mempunyai ramai kenalan/kawan LELAKI, betul tak?? asalkan anda pandai menjaga adab pergaulan. BILA BERTAMBAH RAMAI KENALAN YANG BERLAINAN JANTINA, insyaAllah SEMAKIN TINGGI ANDA MENEMUI CALON JODOH PASANGAN YANG TERBAIK, (KEKADANG TU SIAP BOLEH PILIH-PILIH LAGI YANG TERBAIK UNTUK DIJADIKAN PASANGAN HIDUP..).

Pada masa kini, tak salah juga jika wanita mencari jodohnya sendiri, mungkin anda boleh memohon pertolongan kepada para sahabat untuk mencadangkan calon untuk anda berkenalan terlebih dahulu sebelum anda membuat keputusan memih yang terbaik (tapi jangan terlalu cerewat, insyaAllah anda akan temui yang terbaik.. CEREWET TU SEPERTI HANYA MAHUKAN YANG TERLALU CANTIK/KACAK  DAN KAYA SAHAJA...). 

ANDA JUGA BOLEH MEMOHON BANTUAN IBU BAPA UNTUK CARIKAN/MERISIK JODOH YANG TERBAIK UNTUK ANDA!!!!
http://1.bp.blogspot.com/-T3IAWz3AVos/T84bYR2oNWI/AAAAAAAABYU/CfFscgx6aS4/s1600/etika-suami-isteri.jpg
 
TIPS KE-4 >>> CARI CALON DI LUBUKNYA...
Maksudnya di sini, DI MANA anda menemui calon anda, mungkin di situ menggambarkan ciri-ciri dan akhlak calon pasangan hidup anda. Maka, anda perlu selalu menghampiri lokasi di mana calon-calon pasangan idalaman anda mungkin akan berada. Jika mahukan seseorang yang berkebarangkalian elok AGAMANYA, perbanyakkanlah menghadirkan diri ke kelas-kelas atau majlis AGAMA SERTA MASJID TAPI DALAM MASA YANG SAMA NIAT UTAMA ANDA MEMANG INGIN MENDALAMI AGAMA (sekurang-kurangnya anda mendapat ilmu untuk kelangsungan hidup anda). 
Jika ingin yang suka ulat buku, mungkin anda kena selalu pergi libray sambil-sambil baca buku.
Kalau anda ingin yang suka shopping, cari sahaja di shopping kompleks (yang ni ramai yang tak gemar, habis duit anda nanti.hehehe). JANGAN PULA JIKA ANDA INGIN MENCARI YANG ELOK AKHLAK DAN AGAMANYA TETAPI ANDA SELALU MENDEKATKAN DIRI MEMASUKI DISCO atau Kelab Malam.hehehe!!!

http://3.bp.blogspot.com/-zTFeeCIgXjk/T21GPKzkfXI/AAAAAAAAFbM/mqUVyeyvl20/s1600/beza+dosa+lelaki+perempuan.jpg TIPS KE- 5 >>> JANGAN MUDAH BERPUTUS ASA
- SELALU PERBANYAKKAN BERUSAHA, BERDOA DAN BERTAWAKKAL KEPADA ALLAH.TIPS KE-6 >>> SELALU SOLAT ISTHIKARAH DAN SOLAT HAJAT
- Seeloknya SOLAT ISTHIKARAH DAN SOLAT HAJAT ini dilaksanakan di 1/3 malam pada pukul 3 pagi. Berdoa dan merayu kepada Allah dengan berdoa bersungguh-sungguh agar dipertemukan dengan jodoh yang terbaik. SOLAT ISTHIKARAH juga boleh dilakukan untuk memohon kepada Allah memberikan petunjuk tidak hanya ketika anda menghadapi dilema dalam membuat pilihan terbaik.
- Jika anda menghadapi dilema sama ada CALON YANG ANDA PILIH ADALAH PILIHAN YANG TERBAIK, ANDA JUGA BOLEH SOLAT ISTHIKARAH MOHON ALLAH MEMBERIKAN ANDA PETUNJUK UNTUK MEMBANTU ANDA MEMBUAT KEPUTUSAN MEMILIH PASANGAN HIDUP YANG TERBAIK... INYAALLAH, ANDA AKAN DIBERIKAN BEBERAPA "PETUNJUK" APABILA TIBA MASANYA...

http://farm4.static.flickr.com/3065/2728002849_0cf392b5ec.jpg

TIPS KE-7 >>> TERIMA SEADANYA BAKAL PASANGAN HIDUP ANDA..
>>> Jika anda menemui calon jodoh yang terbaik, anda boleh memulakan dengan cuba berkenalan dan mengenali si dia terlebih dahulu. Jika si dia memberikan lampu hijau, mungkin anda boleh menyuarakan hasrat anda untuk menjadikan si dia pasangan hidup, maka anda ingin mengenalinya dengan lebih rapat dalam tempoh masa beberapa bulan. (Jika "LAMPU MERAH" tak salah jika anda cuma berkawan biasa sahaja). Jika masing-masing bersetuju, selepas tempoh tersebut anda boleh melanjutkan ke proses merisik, pertunangan dan ke alam perkahwinan. Jika dalam tempoh tersebut masing-masing mendapati tidak sesuai dan tidak serasi, tak salah jika anda memutuskan perhubungan sebelum anda memasuki ke alam perkahwinan kerana ianya lebih baik daripada bercerai semasa sah menjadi suami isteri. (Dalam memikat hati pasangan umpama ANDA MEMANCING atau BERMAIN LAYANG-LAYANG, jika respond negatif anda bole lepaskan talinya sedikit jika tidak tali akan terputus akibat terpaksa, kemudian jika respond kembali positif anda bole memintal kembali tali untuk terus dekat dengan anda. Begitulah tips tersebut diulang sehingga akhirnya IKAN atau LAYANG-LAYANG tersebut semakin mendekati anda).

http://3.bp.blogspot.com/-ss9wD3G18LU/Toj1sV6rc4I/AAAAAAAABNY/pytFEWgyhKg/s1600/amni.jpg

TIPS KE-8 >>> JANGAN KECEWA JIKA CINTA ANDA DITOLAK..
Jika cinta anda selalu ditolak, janganlah terlalu memendam rasa, anggap ia sebagai percubaan untuk anda mencari yang lebih baik "LIFE MUST BE GO ON, RIGHT???". 
TERUS bangkit dan teruskan mencari CALON PASANGAN HIDUP YANG LAIN... 
Semakin banyak percubaan yang anda lakukan, lambat laun insyaAllah anda akan menemui KEJAYAAN. Mencuba lebih Baik daripada Langsung Tidak Mencuba, BETUL TAK??? (percubaan untuk anda suarakan hati anda juga perlu dirancang  dengan melihat kepada masa yang sesuai, jangan tergopoh-gapah, jangan terlalu mengejutkan calon pasangan jodoh anda...)..
MUNGKIN ALLAH INGIN MENGUJI ANDA, KERANA ALLAH AKAN MENGANUGERAHKAN PASANGAN HIDUP YANG TERBAIK DAN YANG PALING SESUAI DENGAN ANDA, MUNGKIN CALON PASANGAN ANDA YANG MENOLAK ANDA TADI TIDAK SESUAI DENGAN ANDA...


http://2.bp.blogspot.com/-UwITufaFRc0/T1M3-FRRckI/AAAAAAAAJ3w/cyngWHuKjRo/s1600/7+petala+cinta.png


TIPS KE-9 >>> BERUSAHA MEMBINA KEHIDUPAN, KERJAYA DAN MENYEDIAKAN "KUNCI" PEJABAT, RUMAH DAN KENDERAAN ..
>>> terutamanya untuk lelaki, cubalah membina kehidupan yang berjaya seperti mendapatkan pekerjaan tetap dan membina kerjaya yang stabil, ini sedikit sebanyak akan menarik calon-calon pasangan untuk mendekati anda. Bila anda mempunyai kehidupan yang stabil, ini juga akan mempengaruhi keyakinan calon-calon pasangan anda untuk berkongsi hidup dengan anda sehinggakan ibu bapa pasangan anda berkeberangkalian akan menerima anda nanti dengan senang kerana mereka yakin anda dapat membahagiakan anak mereka (^_^) disamping menepati "4 FAKTOR".BERIKHTIAR DAN BERTAWAKAL 
“Jodoh di tangan Tuhan dan manusia wajib berikhtiar mencari dan memilihnya sesuai dengan ketentuan yang ditentukan Tuhan.”
PENCARI JODOH juga mestilah berlandaskan ajaran Islam.

Walaupun perasaan cinta dan kasih sayang merupakan fitrah dari Allah, tetapi kiat perlu sedar bahawa keabadian cinta itu tidak diperolehi sebagai satu anugerah tanpa diiringi dengan usaha yang bersungguh-sungguh. Sikap berhati-hati dalam menentukan pilihan untuk pasangan hidup merupakan ciri khas dari insan budiman. Jangan tersilap membuat pilihan dan turut berhati-hati...“Jika tepat masa,ketika, keadaan dan SIAPA, cinta adalah kuasa luar biasa yang tiada bandingannya" -Ustaz Pahrol Mohd Juoi, penulis buku "Tentang Cinta" http://www.terapienergi.com/wp-content/uploads/2012/03/berdoa-190x160.jpg

"Sebenarnya dalam Islam, apabila seseorang lelaki itu telah berkenan la kan dengan seorang wanita dan ingin menjadikan teman hidupnya, sepatutnya lelaki itu berjumpa dengan wali si perempuan tadi untuk menyatakan niatnya untuk masuk meminang. Tetapi masyarakat sekarang silap. Mereka terus berjumpa dengan empunya diri dan terus menyatakan hasrat hatinya. Kemudian mereka bercinta, berjanji, bersumpah setia dan segala-galanya. Sedangkan ibubapa mereka langsung tidak tahu akan hubungan mereka itu. Setelah sekian lama bercinta, apabila ingin melangsungkan perkahwinan, mak dan ayah tidak bersetuju dengan mengeluarkan pelbagai alasan,”

http://2.bp.blogspot.com/-gyfQD3ak2TU/T-gDtzsca1I/AAAAAAAAD0M/-MiaEsiUt7s/s1600/akad-nikah.jpg Selagi belum bernikah, mereka tetap dua insan yang bukan mahram dan masih perlu manjaga batasan-batasan Islam seperti yang telah dibincangkan sebelum ini. Dan jika dalam tempoh pertunangan itu didapati kedua-dua pasangan ini tidak secocok atau tidak serasi, maka pertunangan bolehlah diputuskan secara baik melalui persetujuan kedua-dua belah pihak. Dan jika dalam tempoh pertunangan itu didapati kedua-dua pasangan ini tidak secocok atau tidak serasi, maka pertunangan bolehlah diputuskan secara baik melalui persetujuan kedua-dua belah pihak.

Konsep Meminang

“Ibu bapa mungkin sudah ada pilihan mereka sendiri. Oleh itu, dengan menyatakan niat kepada ibubapa, mereka akan berjumpa sendiri dengan wali perempuan tadi untuk mengenali keluarga dan calon menantu mereka dengan lebih jelas. Setelah kedua-dua pihak bersetuju, barulah dijalankan upacara peminangan, iaitu kedua-dua insan tadi telah menjadi tunang.

Apabila sudah menjadi tunangan orang, adalah HARAM perempaun itu dipinang oleh lelaki lain, seperti yang telah dijelaskan oleh Rasulullah s.a.w. dalam hadis baginda. Dalam masa pertunangan inilah kedua-dua pihak lelaki dan perempuan tadi akan saling mengenali antara satu-sama lain, bagi memastikan adakah ini merupakan pasangan hidupnya yang sebenar. Jika kedua-duanya sudah bersetuju, barulah pernikahan dilangsungkan,”

"Dalam masa pertunangan inilah kedua-dua pihak lelaki dan perempuan tadi akan saling mengenali antara satu-sama lain, bagi memastikan adakah ini merupakan pasangan hidupnya yang sebenar. Jika kedua-duanya sudah bersetuju, barulah pernikahan dilangsungkan."

Namun begitu, menurut Ustaz Hassan Din , bertunang bukan merupakan lesen yang membenarkan kedua-dua pasangan bermesra-mesra seperti suami isteri.
Bertunang hanyalah untuk saling mengenali antara satu sama lain dan bukannya untuk bercinta. Pasangan yang telah bertunang tetap tidak boleh keluar berdua-duaan tanpa ditemani oleh ahli keluarga.


http://lagisensasi.com/wp-content/uploads/2011/08/Oki.jpg
Indahnya Cara Islam

Lihat, betapa indahnya Islam mengaturkan perjalanan hidup penganutnya. Cukup teratur dan sistematik. Cara ini dapat mengelakkan daripada berlakunya maksiat dan perkara-perkara lain yang tidak diingini. Dalam masa yang sama, ia menuju kepada pembentukan keluarga bahagia yang diidamkan oleh semua manusia kerana itulah fitrah insani. Insya-Allah jika segalanya dilakukan dengan niat ikhlas kerana Allah dan bukan atas dasar nafsu dan keduniaan semata-mata, Allah akan mempermudah urusan itu.
INGATLAH JUGA, UNTUK ANDA BERKAHWIN, ADAKALANYA RAMAI YANG MENDIRIKAN RUMATANGGA MENEMUI JODOH MEREKA DALAM MASA YANG SINGKAT SAHAJA JIKA ALLAH TELAH TAKDIRKAN, INSYAALLAH.... (TETAPI DENGAN SYARAT, DALAM MASA 3-6 BULAN ITU MEREKA PERGUNAKAN DENGAN SEPENUHNYA UNTUK MENGENALI ANTARA SATU SAMA LAIN, BUKANNYA MELAKUKAN YANG HARAM YE DAN MENJAUHI PERGAULAN YANG BERTUNJANGKAN NAFSU SERTA MAKSIAT.)...http://aidanatasya.com/wp-content/uploads/2012/04/capture-20120407-212317.png  

 >>> Bercinta Boleh Tapi Jangan Bercouple !!!


Entry blog lain saya saya "google" berkenaan dengan tajuk nie>>> Sukar Mencari Jodoh? - kaedah


JIKA ANDA BELUM MENEMUI JODOH LAGI BUAT MASA INI, SAYA DOAKAN ANDA DIANUGERAHKAN JODOH YANG TERBAIK INSYAALLAH..
TINGGALKAN SAYA SEBARANG KOMEN DI BAWAH JIKA ANDA INGIN SEBARANG PANDANGAN SAYA, INSYAALLAH SAYA AKAN MEMBALASNYA...
SELALU PERBANYAKKAN BERUSAHA, BERDOA DAN BERTAWAKKAL KEPADA ALLAH....
ALLAH MAHA ADIL MENGANUGERAHKAN PASANGAN SUAMI/ISTERI YANG BAIK UNTUK MEREKA YANG BAIK...
JADI CUBA UBAH DAN MEMPERBAIKI DIRI KITA TERLEBIH DAHULU (^_^) http://2.bp.blogspot.com/-IQD0uD_jqK4/T7_AQWIdekI/AAAAAAAAAxA/orlmf2lnvC4/s1600/ALLAH-_heart.jpg
CINTA PADA ALLAH ADALAH CINTA YANG PALING ABADI...
http://2.bp.blogspot.com/_EHocFhWenLM/TC3qFUO1KdI/AAAAAAAAAYU/P5LRdhCBcaI/s400/perkahwinan.jpg


hardy boy - Pandangan di atas merupakan pandangan peribadi dan tips daripada saya yang mungkin bergantung kpd kesesuaian dan keadaan. Jika ada  lagi tips lain, saya akan update entry ini lagi.hehehe.. BERGANTUNG HARAPLAH KEPADA ALLAH KERANA SESUNGGUHNYA ALLAH MAHA ADIL & TIDAK AKAN MENZALIMI HAMBANYA, DIA JUGA YANG LEBIH MENGETAHUI APA YANG TERBAIK SERTA JODOH PALING SESUAI UNTUK HAMBANYA...

JIKA ADA DI DALAM PERKARA DI ATAS YANG TERSILAP & TIDAK TEPAT, SAYA MENYUSUN JARI MEMOHON AMPUN..... 
----------------------------------------------------------------------------------

 TIPS MELUPAKAN BELAS KEKASIH

 

Sebenarnya, saya sering mendapat beberapa komen yang meminta nasihat saya berkenaan entry yang saya karang. Kebanyakkan yang meminta pandangan saya lebih banyak berkenaan dengan isu CINTA & PERKAHWINAN... 
Mungkin mereka ingin meluahkan perasaan di dalam blog saya ini, tapi takpa, saya tak kisah. Jadi, yang mana saya mampu bantu, dengan segala ilmu dan pengalaman yang saya ada, saya cuba membantu mereka...

 Baru-baru ni saya menerima satu komen yang meminta saya memberikan pandangan & nasihat merujuk kpd entry berikut >>> KAHWIN SEMASA BELAJAR DAN USIA MUDA.

Keratan luahan perasaan lelaki yang putus cinta dan kecewa. Cukup panjang komennya, jadi saya ringkaskannya..
Panjang luahan hati seorang lelaki ini yang kecewa kerana wanita idaman hatinya telah bertunang dengan lelaki lain. Jadi, saya menasihatkan lelaki ini supaya melupakan wanita tersebut dan cuba mencari pengganti iaitu calon isterinya yang baru. Beberapa tips saya kongsikan dan akhirnya dia dapat melupakan wanita idamannya walaupun sedikit perit. Yang lebih menarik, 2 bulan kemudiaannya dia berjaya bertemu dengan jodoh yang lebih baik..Alhamdulillah, akhirnya lelaki ini berjaya melupakan kekecewaaan hatinya dan tidak lama kemudian bertemu kekasih hati untuk dijadikan teman hidupnya. Semoga perhubungan mereka kekal hingga ke jinjang pelamin..

Berikut saya
senaraikan tips-tips yang saya kongsikan dengan lelaki ini yang akhirnya telah berjaya menemukan beliau dengan wanita lain yang lebih baik. Tips ini boleh dicuba oleh orang lain yang mungkin berkesan dalam usaha untuk melupakan bekas kekasih atau lelaki/wanita idaman. Mungkin pahit tapi ingatlah bahawa "UBAT ITU PAHIT TETAPI TELANLAH IA SEBAGAI PENAWAR":-
1) Banyakkan berkawan dengan ramai kenalan berlainan jantina
Saya nasihatkan untuk anda berkawan sebagai kawan biasa sahaja dengan insan idaman anda (bergantung kpd tahap penerimaan si dia tersebut). Dan jika suatu hari nanti anda bertemu dengan insan lain yang paling sesuai, lupakanlah si dia kerana  anda perlu ingat bahawa Allah menjodohkan seseorang dengan jodoh yang paling sesuai dgn dirinya. Cuma anda kena perbanyakkan berusaha, berdoa dan bertawakkal kepada Allah. Adakan ciri-ciri yang anda mahukan ke dalam diri  anda terlebih dahulu. kita tidak tahu sama ada  anda akan dijodohkan dengan wanita tersebut atau dgn wanita lain yg lebih baik.

2) Berkawan sebagai kawan biasa 
Apa yg mampu anda lakukan sekarang ialah cuma berkawan seperti kawan biasa terlebih dahulu dgn si dia tersebut dan cuba campak jauh2 perasaan cinta pada si dia selagi si dia menjadi tunangan orang lain, insyaAllah anda lambat laun akan dapat menerima keadaan dirinya. 

3) Selalu ingat kepada Allah
Ingatlah bahawa Allah menduga hamba-Nya untuk menguji sejauh mana kuatnya seseorang hamba-Nya beriman kpd-Nya dan Allah juga mengurniakan seseorang itu dgn apa yg diperlukan hamba-Nya bukannya yg dikehendaki hamba-Nya....WANITA YANG BAIK UNTUK LELAKI YANG BAIK, LELAKI YANG BAIK UNTUK WANITA YANG BAIK!!!

4)  Cuba cari pengganti si dia
Anda juga saya nasihatkan berkawan dengan lebih ramai rakan perempuan/lelaki dalam mencari pengganti bekas kekasih/insan idaman untuk dijadikan teman hidup, insyaAllah perasaan rindu anda kepada si dia akan hilang...

5) Elakkan berada berseorangan  TETAPI AKTIFKAN BERSUKAN/RIADAH
kerana ini akan membuatkan akan ingat kepada "si dia". Syaitan pun suka menggoda anda.
Sebaliknya, teruskan aktif melakukan apa sahaja aktiviti yang amat menghiburkan anda seperti meluangkan lebih masa untuk hobi anda yang menarik, seperti pergi gim, bersukan mahupun berwindow-shopping...
Kalau rajin, keluarlah melakukan apa sahaja sukan atau berjalan-jalan di taman-taman yang boleh membuatkan anda leka dan melupakan "si dia". 
Bila dapat bekalan oksigen yang segar, otak pun aktif sambil anda menikmati keindahan alam ciptaan Ilahi...
Anda boleh juga ajak keluar minum dan bersembang-sembang di kedai minum bersama kenalan rapat, jangan pergi teguk "air kencing syaitan pulak" mahupun pergi bunuh diri kerana ramai lagi orang diluar sana yang berebut nak menjadi pasangan hidup anda tanpa anda sedari cuma anda perlu cari mereka.hehehe

6) Melancong
Ajak kawan-kawan anda keluar melancong di mana-mana sahaja tempat menarik di Malaysia ini. Kalau takde kawan yang nak diajak, anda juga boleh melancong sendiri bercuti 2-3 hari..hehehe....

7) Ingat segala yang negatif tentang diri "si dia", 
then cabar la diri anda "Banyak lagi orang yang lebih baik yang anda boleh cari"....

8) Selalulah juga mengabdikan diri kepada Allah
rajin-rajinkanlah datang ke Masjid atau surau, jika berpeluang luangkanlah sedikit masa untuk mendengar kuliah agama dan carilah "penawar bagi hati dan rohani..".

9) Bangun jika boleh di satu pertiga malam, 
jika tak mampu, luangkanlah sedikit masa untuk merayu ataupun meluahkan perasaan anda kepada Allah, banykkan beristighfar dan beribadat. Ingatlah bahawa Allah sentiasa berada di sisi hamba-Nya walaupun tiada sesiapa yang mahu memandang kita...

10) Jauhi memori bersama
Buang segala item yang boleh mengingatkan anda kepada si dia seperti hadiah, gambar dan apa sahaja mahupun no tel(jika penting sangat, bole tulis no tel "si dia" di dalam buku nota dsbgainya.. Jika ada facebook, bole "Unfriend" supaya anda pun langsung tidak tahu perkembangan dirinya...

11) Sentiasa sibukkan diri dengan bekerja,
buat OT banyak-banyak untuk cari duit banyak-banyak. Kalau masih belajar, consentrate belajar nnti dah keja besar boleh pilih pilihan pasangan hidup yang lagi cantik/hensem-hensemmm..

12) Berhenti Menghubunginya Lagi
JANGAN GATAI-GATAI NAK AMBIL BERAT TENTANG DIRI DIA, stop bertanyakan khabar dia walaupun melalui kawan-kawan ataupun facebook... 

13) Luahkan perasaan anda kepada teman karib anda
Ini sedikit sebanyak akan mengurangkan tekanan perasaan anda. Sebagai teman rapat, dia juga perlu memberikan anda sedikit pandangan menyokong anda dan memberikan anda sedikit semangat, RIGHT???
 
14) Sentiasa berdoa. 
Selepas sembahyang, berdoalah dan merayu kepada Allah...
Anda juga boleh juga amalkan doa berikut
 

Ya Allah…
Ya Tuhanku…
Seandainya telah kau tetapkan
Dia milikku dan tercipta buatku..
Dekatkanlah dia kepadaku
Satukanlah hatinya dengan hatiku
Titipkanlah kemesraan antara kami
Agar kebahgiaan abadi
Seiring kami melayari hidup
Ke tepian sejahtera
Tetapi tuhanku,
Seandainya kau takdirkan Dia bukan milikku
Bawalah dia jauh dari pandanganku
Luput dalam ingatanku
Ya Tuhanku Maha Pengerti
Berikan aku kekuatan agar ku bahagia
Walau tanpa dirinya
Jika benar cinta itu cinta sejati
Maka bebaskanlah ia
Jika benar cinta itu suci
Ia akan datang sendirinya
Jika ia benar dan tak kunjungi lagi
Maka anggaplah cinta itu memang tidak pernah
Wujud dari awal lagi....
Anda boleh meneruskan membaca entry berikut untuk meneruskan pencarian anda dalam mencari CALON JODOH YANG TERBAIK, 
baca link saya yang berikut >>> Cara Cari Jodoh

SAYA DOAKAN ANDA SEMUA AGAR ANDA BERTEMU DENGAN PASANGAN HIDUP YANG TERBAIK DAN PALING SESUAI DENGAN ANDA, SEMOGA CINTA ANDA SAMPAI KE SYURGA (^_^)  
[Jika dengan meluahkan perasaan anda itu di entry komen blog saya ni pun boleh melegakan anda & membantu anda, silakan walaupun pengirim bertitle "Anynomous"]
-----------------------------------------------------------------------------


update 13 Mac 2013:  
Hari ni semasa  blogwalking, ter"jumpa" entry yg menarik ini,   
>>>  akuislam.com>>>PUTUS CINTA atau CINTA DI TOLAK  hardy boy - Pandangan di atas merupakan pandangan peribadi dan tips daripada saya yang mungkin bergantung kpd kesesuaian dan keadaan. Jika ada  lagi tips lain, saya akan update entry ini lagi.hehehe.. BERGANTUNG HARAPLAH KEPADA ALLAH KERANA SESUNGGUHNYA ALLAH MAHA ADIL & TIDAK AKAN MENZALIMI HAMBANYA, DIA JUGA YANG LEBIH MENGETAHUI APA YANG TERBAIK SERTA JODOH PALING SESUAI UNTUK HAMBANYA...

JIKA ADA DI DALAM PERKARA DI ATAS YANG TERSILAP & TIDAK TEPAT, SAYA MENYUSUN JARI MEMOHON AMPUN..... 


1 comment:

  1. your website content very nice but you template not beauty please change your website themes just click Bigmass Templates

    ReplyDelete